Artykuł - Grubość mielenia kawy - wpływ na smak i moc. Ustawienie grubości mielenia i inne porady

Wstecz

Grubość mielenia kawy - wpływ na smak i moc. Ustawienie grubości mielenia i inne porady

Grubość mielenia kawy jest jedną z kluczowych wartości dla każdego miłośnika małej czarnej. Ma bezpośredni wpływ na smak i moc uzyskanego naparu. Jeżeli kochasz kawę i chcesz nauczyć się przygotowywać ją tak, by maksymalnie wykorzystać aromat każdego ziarna, przeczytaj nasz poradnik. Wyjaśniamy, kiedy mielić kawę, jaka grubość jest optymalna i jak wybrać dobry młynek. 

Mielenie kawy - tylko na świeżo

Kawa to produkt, który szybko wietrzeje, dlatego młynek do kawy z regulacją grubości mielenia i opanowanie techniki to absolutne podstawy w świecie baristów. Dla kawy najlepszym jej opakowaniem jest samo ziarno, które należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Po zmieleniu, z cząsteczek ziaren bezpowrotnie zaczynają ulatniać się związki aromatyczne, a to drastycznie zmniejsza jakość kawy i smak przygotowanego naparu. Możesz wyobrazić sobie świeżą bułkę. Kroisz ją tuż przed podaniem, ponieważ przekrojona wcześniej i zostawiona na noc, stałaby się zwykłym sucharkiem. Podobnie jest z kawą. Pierwsza zasada brzmi: zmiel ziarno bezpośrednio przed zaparzeniem. To krok w kierunku uzyskania naprawdę dobrego naparu.

 

Grubość zmielenia kawy a jej parametry sensoryczne

Okazuje się, że smak kawy a grubość mielenia to powiązane ze sobą zagadnienia. Stopień rozdrobnienia ziaren koniecznie trzeba dostosować do wybranej metody parzenia. Jednym z często spotykanych błędów jest zbyt drobne zmielenie ziaren. Jeżeli wykorzystujesz french press, chemex, drip V60 i zmielisz kawę zbyt drobno, uzyskasz napar odurzająco wręcz mocny, a przy tym nieprzyjemnie gorzki i cierpki. Zbyt mała grubość mielenia kawy w ekspresie sprawi, że pianka crema będzie zbyt ciemna i niesmaczna. 

Druga strona medalu to mielenie zbyt grube. W niektórych metodach (tygielek, kafetierka, phin, ekspres ciśnieniowy) zorientowanych na uzyskanie oleistego, sensorycznego naparu, ziarna muszą być zmielone drobno. Niewłaściwe ustawienie grubości mielenia kawy sprawi, że kawa stanie się słaba i wodnista. Crema, jeśli w ogóle się pojawi, utrzyma się na powierzchni filiżanki jedynie przez krótki czas. 

 

Wpływ zmielenia na moc kawy

Kolejne powiązane ze sobą wartości to grubość mielenia kawy a moc uzyskanego naparu. W skrócie zakłada się, że im drobniej zmielisz kawę, tym rośnie intensywność naparu - oczywiście wprost proporcjonalnie do czasu, w jakim fusy mają kontakt z wodą. Zbyt długi czas parzenia drobno zmielonej kawy przyniesie efekt w postaci smaku gorzkiego, ostrego, suchego i pełnego goryczy na podniebieniu. Z kolei jeśli wykorzystasz grubie mielenie, a kontakt kawy z wodą będzie zbyt krótki, otrzymasz napar nierozwinięty smakowo. Taka rozwodniona, słaba kawa przypomina raczej bulion warzywny, może być nieprzyjemnie kwaśna, słona, z urywającym się finiszem. 

 

Dobierz grubość mielenie kawy do metody parzenia

Jeżeli chcesz nauczyć się, jak ustawić grubość mielenia kawy, warto żebyś poznał poniższe porównanie rozdrobnionych ziaren do innych, znanych produktów:

  • Mielenie bardzo drobne. Kawa przypomina cynamon. Ten rodzaj jest najlepszy do metod typu tygielek (kawa po turecku)
  • Mielenie drobne. Wyglądem drobinki przypominają drobne kryształki cukru. To optymalna grubość mielenia kawy do kawiarki (kafetiery)
  • Mielenie średnio drobne, które wygląda jak sól kuchenna, przyda się wtedy, gdy kawę parzysz za pomocą syfonu (swoją drogą, to bardzo widowiskowa i ciekawa metoda). To również odpowiednia grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego.
  • Mielenie średnie. Kawa przypomina gruby piasek. Tę metodę wykorzystują często miłośnicy dripa V60, choć oczywiście pole do eksperymentów jest szerokie
  • Mielenie średnio grube, stosowane do parzenia w chemexie. Kawa przypomina sól gruboziarnistą (np. typu kosher)
  • Mielenie grube (jak nasiona sezamu) lub bardzo grube (jak płatki chili) to metody dla lubiących eksperymentować z zimnym naparem (tzw. cold brew)

 

Jak wybrać dobry młynek?

Jak widać, grubość mielenia kawy a smak naparu to skorelowane ze sobą pojęcia. Jeśli chcesz zostać ekspertem i smakoszem w zaciszu własnego domu, potrzebujesz dobrego sprzętu. Najlepszy będzie młynek do kawy z regulacją grubości mielenia. Takie rozwiązanie pozwoli Ci na dużą elastyczność. Będziesz mógł zmieniać grubość mielenia kawy, dostosowując ją do metody parzenia, której chcesz użyć.

Do wyboru są przede wszystkim młynki żarnowe ręczne i elektryczne. A co powiedzieć o małych urządzeniach z ostrzami zamiast żaren? W ich przypadku nie możesz wybrać, o jaką grubość mielenia kawy chodzi. Takie młynki nie tyle mielą, ile tną. Dlatego zdecydowanie lepszym wyborem będą profesjonalne akcesoria żarnowe. 

Jeśli chcesz poczuć, że grubość mielenia a smak kawy idą ze sobą w parze, możesz wybrać niedrogi, ale kompaktowy i mobilny młynek żarnowy ręczny. Do najlepszych urządzeń na rynku należą Rhinowares, Tiamo, Hario Slim, Hario Skerton i Porlex. Jeżeli możesz wydać więcej i chcesz żarna lepszej jakości, postaw na Zassenhaus lub Comandante jakość, precyzja i powtarzalność mielenia gwarantowana!

 

Świeże ziarna + dobre zmielenie = dobra kawa

Zacznij we własnym domu parzyć kawę tak dobrą, jak w prawdziwej włoskiej lub amerykańskiej kawiarni. Jeśli wiesz już, jaka jest optymalna grubość mielenia kawy, przejdź do czynu. Znajdź dobry młynek, kup wysokiej jakości, świeżo wypalone ziarna i ciesz się bogatym aromatem filiżanki pysznej kawy. 

facebook logo