Artykuł - Jak zrobić kawę mrożoną - domowe przepisy

Wstecz

Jak zrobić kawę mrożoną - domowe przepisy

Upalne lato, dobra książka i błogi relaks na tarasie. Do pełni szczęścia brakuje wyłącznie aromatycznej kawy. Wtedy najchętniej sięgamy po kawę mrożoną, która idealne zaspokoi chęć na kofeinę oraz ugasi pragnienie. Przyzwyczailiśmy się, że to głównie lato jest sezonem, podczas którego sięgamy po kawę mrożoną. W czasie pozostałej części roku zapominamy o tym aromatycznym napoju, który może być również wyśmienitym deserem. Mało kto zastanawia się nad tym jak się robi kawę mrożoną, ponieważ przepis bazowy jest dość oczywisty i wymaga najczęściej dwóch, góra trzech składników. Okazuje się jednak, że kilka odpowiednich trików sprawi, że domowa kawa mrożona stanie się jednym z naszych ulubionych napojów, niezależnie od pory roku. Dzięki odpowiednim przepisom uraczymy naszych gości kawą i pysznym, słodkim deserem.

Frappe - kawa delikatnie mleczna

Kawa frappe to jedna z najłatwiejszych do przygotowania kaw mrożonych. Wystarczy kilka podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu, aby móc cieszyć się wyjątkowym aromatem schłodzonej, lekko mlecznej kawy. Do jej przygotowania potrzeba:

  • aromatyczna kawa z ekspresu, na przykład Ethiopia Sidamo
  • mleko
  • cukier trzcinowy

Kawę należy zaparzyć w ekspresie i pozostawić do wystygnięcia. Mleko należy lekko podgrzać, aby cukier mógł się w nim rozpuścić, a następnie pozostawić je do wystygnięcia. Zimne już mleko z cukrem umieścić w pojemnikach na kostki lodu i zamrozić. Po kilku godzinach zalać mleczne kostki lodu wystudzoną kawą. Tak przygotowana kawa mrożona frappe jest niezwykła w swojej prostocie. Jeśli lubimy raczyć się takim napojem jak kawa mrożona, możemy przygotować więcej mlecznych kostek lodu, by w razie potrzeby wyjąć je z zamrażarki, na przykład kiedy spodziewamy się wizyty znajomych.

Przepis na kawę mrożoną w wersji jesiennej

Jako że kawa mrożona nie musi być wyłącznie atrybutem lata, możemy przygotować ją w wersji jesiennej. W tym celu potrzebujemy:

  • aromatyczna kawa z ekspresu, na przykład Brasil Santos
  • cynamon
  • kardamon
  • lody waniliowe 
  • kolorowe pianki

Do ciepłej jeszcze kawy z ekspresu dodać przyprawy: cynamon i kardamon w takiej ilości, aby kawa była dla nas smaczna. Tak doprawioną kawę pozostawiamy do wystygnięcia. Umieszczamy w szklankach lody waniliowe i zalewamy je zimną już kawą. Na wierzchu jesiennej kawy mrożonej układamy kolorowe pianki. Oczywiście, takich pianek najczęściej używa się do gorących napojów, w których owe pianki roztapiają się. Nie zmienia to jednak faktu, że nawet w wersji nierozpuszczonej, na zimnej kawie mrożonej będą one smakowały wyśmienicie. Taka kawa wprowadza miłą odmianę, wygląda przepięknie i smakuje jesienią. Można ją też przygotować w wersji dla dzieci, z tym że zamiast kawy używamy schłodzonego, mocnego kakao. Taki deser z pewnością przypadnie do gustu naszym milusińskim.

Kawa mrożona z lodami czekoladowymi

Do przyrządzenia kawy mrożonej najczęściej używa się lodów waniliowych, ponieważ smak intensywnej kawy idealnie łączy się z delikatnością lodów. Poniższy przepis jest jednak idealny dla amatorów czekolady. Do przygotowania kawy mrożonej z lodami czekoladowymi potrzeba:

  • aromatyczna kawa z ekspresu, na przykład Columbia Supremo
  • bita śmietana (domowa lub w sprayu)
  • lody mocno czekoladowe
  • czekolada lub czekoladowa posypka

Lody czekoladowe zalać zimną kawą, a na jej wierzchu umieścić bitą śmietanę. Czekoladową posypkę lub startą na drobnych oczkach tarki czekoladą posypać wierzch kawy mrożonej. Są jednak osoby, których nie do końca przekonuje absolutnie czekoladowy smak kawy mrożonej. Z tego powodu, można umieścić w szklance połowę porcji lodów czekoladowych oraz połowę porcji lodów waniliowych. Taka kombinacja smaków z pewnością zachwyci najbardziej wybredne podniebienie.

Przepis na mrożoną kawę w wersji zimowej

Skoro można przygotować kawę mrożoną w wersji jesiennej, to można również stworzyć wersję zimową. Taki aromatyczny napój idealnie sprawdzi się podczas wyjątkowego klimatu świąt, będąc jednocześnie nietuzinkowym deserem, który zaskoczy bliskich. Aby ją przygotować potrzeba:

  • aromatyczna kawa z ekspresu, na przykład Marshal
  • przyprawa korzenna do piernika
  • lody waniliowe
  • pierniczki 
  • bita śmietana (domowa lub w sprayu)

Ciepłą jeszcze kawę doprawić obficie przyprawą do piernika. Następnie, pozostawić ją do przestygnięcia. Zimną kawą zalać lody waniliowe, a na wierzchu kawy umieścić bitą śmietanę. Tak przygotowaną kawę mrożoną można ozdobić kruszonymi pierniczkami na wierzchu bitej śmietany, bądź też podać kawę i pierniczki osobno. Piękny zapach przypraw korzennych wprowadzi nas idealnie w klimat świąt, nawet na kilka dni przed Bożym Narodzeniem. 

Wegańska mrożona kawa - jak zrobić?

Kawa mrożona w wersji wegańskiej to idealny napój zarówno dla osób na diecie bezmięsnej, jak również dla osób z nietolerancją laktozy. Do przygotowania wegańskiej kawy mrożonej potrzeba:

  • aromatyczna kawa z ekspresu, na przykład Private
  • mleko kokosowe w puszce
  • cukier puder
  • kostki lodu

Kawę z ekspresu wystudzić. Do mleka kokosowego dodać cukier puder, porządnie wymieszać i mocno je schłodzić. Zimną kawą zalać kostki lodu i dodać zimne mleko kokosowe z cukrem pudrem. Tak przygotowana kawa stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznej kawy mrożonej. Warto ją wypróbować, ponieważ mleko kokosowe nadaje kawie zupełnie innego posmaku, co czyni ją bardzo oryginalnym napojem.

Mocno czekoladowa kawa mrożona - przepis

Kolejna propozycja to również gratka dla prawdziwych amatorów czekolady. Aby przygotować mocno czekoladową kawę mrożoną potrzeba:

  • aromatyczna kawa z ekspresu, na przykład Admiral
  • tabliczka czekolady (lub więcej, w zależności od tego ile porcji kawy mrożonej chcemy przygotować)
  • kostki lodu
  • bita śmietana (domowa lub w sprayu)
  • kakao

Czekoladę połamać na kostki, umieścić w misce i zanurzyć miskę w bardzo ciepłej wodzie, aby woda sięgała mniej więcej do połowy naczynia. Delikatnie mieszać czekoladę, aż się rozpuści. Rozpuszczoną już czekoladę umieścić w szklance i pozostawić do lekkiego przestygnięcia, tak aby czekolada nie była już gorąca, ale też nie twarda. Zimną kawą z ekspresu zalać czekoladę, dodać kostki lodu i dodać bitą śmietanę. Przy użyciu niewielkiego sitka, delikatnie ozdobić bitą śmietanę kakao. Co ciekawe, do przygotowania tej mocno czekoladowej kawy mrożonej można wykorzystać dowolną czekoladę mleczną, deserową, a nawet z owocami. Dzięki temu, używając czekolad o różnych smakach możemy przygotować wiele różnych kaw mrożonych w oparciu o jeden przepis. 

Kawa mrożona z lodami i krówką

Poniższa propozycja to idealna opcja kawowa dla fanów krówki i karmelu. Do przygotowania krówkowej kawy mrożonej potrzeba:

  • aromatyczna kawa z ekspresu, na przykład Mayor Crema
  • cukierki - krówki (miękkie, lejące się)
  • lody waniliowe

Kawę z ekspresu pozostawić do przestygnięcia. Cukierki - krówki drobno pokroić lub połamać. Wyłożyć nimi szklanki, a następnie dodać lody waniliowe. Tak przygotowaną bazę zalać zimną kawą. Opcjonalnie, na wierzch krówkowej kawy mrożonej można dodać bitą śmietanę, jednak kawa jest już bardzo słodka dzięki krówkom. Z tego powodu, wersja z bitą śmietaną jest opcją wyłącznie dla ogromnych fanów bardzo słodkich deserów.

Jak zrobić kawę mrożoną o smaku orzechowym?

Orzechowa kawa mrożona to prawdziwe niebo w gębie. Aby ją przygotować potrzeba:

  • aromatyczna kawa z ekspresu, na przykład Costa Rica Tarazzu
  • masło orzechowe
  • lody waniliowe 
  • bita śmietana (domowa lub w sprayu)
  • orzeszki do posypania

Na dnie szklanek umieścić sporą ilość masła orzechowego, a następnie lody waniliowe. Przygotowaną bazę zalać zimną kawą, a na wierzchu umieścić bitą śmietanę i drobno posiekane orzeszki. Kluczowy jest tutaj wybór masła orzechowego, ponieważ w sklepach dostępne są masła gładkie oraz z kawałkami orzechów. Dzięki temu, nasza orzechowa kawa może przybierać różne postaci i za każdym razem zaskakiwać nas smakiem i gęstością.

Malinowa kawa mrożona - jak zrobić?

Czas na prawdziwie letnią kawę mrożoną z malinami. Trzeba przyznać, że jest to niesamowicie kolorowa opcja kawowa, która nie jest jeszcze zbyt popularna. Dzięki temu, może miło zaskoczyć odwiedzających nas gości. Do przygotowania malinowej kawy potrzeba:

  • aromatyczna kawa z ekspresu, na przykład Guatemala SHB
  • świeże maliny
  • bita śmietana (domowa lub w sprayu)
  • lody waniliowe

Maliny podzielić na dwie części: 2/3 oraz 1/3 całości. Mniejszą część malin włożyć do zamrażarki, jednak owoce należy ułożyć w taki sposób, aby się nie dotykały, co zapobiegnie powstaniu lodowej kuli malin. Świeże maliny lekko podgrzać, aby owoce całkowicie się rozpadły. Następnie należy przecedzić maliny na sitku o drobnych oczkach, aby pozbyć się pestek. Umieścić mus malinowy w szklankach i pozostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodać lody i zalać całość zimną kawą. Na wierzchu kawy umieścić bitą śmietanę, a całość ozdobić mrożonymi malinami z zamrażarki. 

Jak zrobić mrożoną kawę bananową?

Na podstawie przepisu na mrożoną kawę malinową można przygotować wersję z bananami. W tym celu należy zmiksować banana na gładką masę, z kolei w celu uzyskania mrożonych owoców należy pokroić go w plasterki. Przepis ten może być dowolnie modyfikowany, gdyż lato oferuje ogromne bogactwo owoców. W tej kwestii jedynym ograniczeniem jest nasza własna wyobraźnia.

Kawa mrożona z ekspresu

Wszystkie zaproponowane powyżej przepisy powstały w oparciu o bazę w postaci kawy parzonej w ekspresie. Nie jest to jednak sztywna zasada, ponieważ kawę mrożoną można przygotować dowolnie. W tej kwestii świetnie sprawdza się też sposób "french press", kawiarka lub ekspres innego rodzaju. Okazuje się jednak, że w przypadku kawy z ekspresu dużo łatwiej i szybciej można przygotować większą ilość kawy, a co za tym idzie więcej porcji mrożonego napoju. Aby stworzyć swój wyjątkowy, mrożony i pełny aromatu napój należy kierować się przede wszystkim fantazją, gdyż to ona jest potrzebna do wymyślania swoich własnych przepisów, bądź udoskonalania tych już powstałych. Warto też próbować i kierować się własnymi upodobaniami, zarówno w kwestii parzenia kawy, jej rodzaju, intensywności oraz dodatków. Te wszystkie elementy składają się na przygotowanie mrożonego napoju niczym z najlepszej kawiarni. 

facebook logo