Skąd pochodzi kawa – dowiedz się skąd pochodzi ten wyjątkowy napój
Dodano: 28 lut 2023
Co dokładnie jest potrzebne do wyprodukowania filiżanki kawy? Odpowiedź może Cię zaskoczyć. Czy wiesz, że większość kawy pochodzi z regionów uprawnych położonych wzdłuż równika? Czy wiesz, że wielu ludzi na równiku uprawia rośliny do produkcji kawy i nigdy nie pije końcowego produktu? W tym artykule dowiesz się, skąd pochodzi kawa, a także poznasz rodzaje kawy.
Kawa zawiera kofeinę, dzięki czemu jest najpopularniejszym na świecie energetykiem
Kawa zajmuje drugie miejsce po wodzie pod względem popularności na świecie. Produkowana jest z palonych nasion rośliny Coffea, krzewu rosnącego w klimacie tropikalnym.
Kawa zawiera kofeinę, co czyni ją najpopularniejszym na świecie energetykiem. Ziarna kawy są zbierane, suszone, a następnie palone w różnym stopniu, aby wydobyć ich smak. Ziarna są mielone i zaparzane w filiżance kawy, która może mieć wiele różnych smaków w zależności od miejsca pochodzenia.
Pochodzenie kawy
Przyjrzyjmy się nieco bliżej historii kawy. Skąd właściwie wzięła się kawa?
Krzew kawowy pochodzi z Etiopii, ale jego zastosowanie rozprzestrzeniło się w całej Afryce i Arabii, zanim dotarł do Europy. Pielgrzym wracający z Mekki przywiózł nasiona kawy do Wenecji w 1555 roku; zasadził je na swojej posiadłości poza murami miasta i nazwał je „caffe” od kahveh, tureckiego słowa oznaczającego wino.
Top 10 krajów, które produkują kawę
Być może zastanawiasz się, z jakiego kraju pochodzi kawa?. Kawowce rosną obecnie w wielu regionach świata. Oto pierwsza dziesiątka krajów produkujących kawę na świecie:
-
Brazylia
-
Kolumbia
-
Wietnam
-
Indonezja
-
Etiopia
-
Indie
-
Meksyk
-
Papua-Nowa Gwinea
-
Honduras
-
Salwador
Kawa jest uprawiana w ponad 70 krajach na całym świecie
Większość kawy, którą pijemy, pochodzi z ziaren Arabiki. Drzewa kawowe Arabiki rosną w tropikach, a rośliny kawowe potrzebują temperatury od 15°C do 24°C, aby się rozwijać. Drzewa kawowe kwitną tylko raz na kilka lat, więc są wybredne w kwestii tego, kiedy wydadzą owoce.
Owoce rosnące na drzewie to tzw. wiśnie, które zawierają dwa nasiona (ziarna). Jedno z nich posłuży do wykiełkowania nowych drzew, a drugie zostanie wypalone i zaparzone!
Kawa Arabica
Arabica to najczęściej palona kawa. Skąd pochodzi i jaki ma smak?
Drzewa kawy arabskiej uprawiane są na całym świecie, ale ziarna kawy arabskiej pochodzą głównie z czterech krajów: Brazylii, Kolumbii, Indonezji i Wietnamu. Drzewa Arabiki rosną przez około 10 lat, zanim wyprodukują wiśnie, które zawierają nasiona (ziarna) używane do produkcji kawy. Owoce te są zbierane ręcznie przez rolników, którzy przed ich zebraniem starannie monitorują stopień dojrzałości każdego owocu. Nasiona znajdujące się wewnątrz tych owoców nazywane są w branży „pestkami wiśni” lub „pestkami miazgi”, ponieważ po wysuszeniu po zbiorach wyglądają jak małe kamienie lub skały.
Ziarno Arabiki znane jest ze swojego wyjątkowego profilu smakowego, dzięki któremu powstaje wspaniała filiżanka kawy. Od wieków uprawia się ją, aby uzyskać ten szczególny profil smakowy, który zawiera nuty jagód i kwiatów z nutą czekolady lub karmelu. Ziarna Arabiki mogą być również źródłem pełnego smaku, który charakteryzuje się niską kwasowością i wysoką zawartością kofeiny.
Kawa Robusta
Kawa robusta to odmiana gatunku Coffea canephora (dawniej Coffea robusta), która pochodzi z zachodniej części Afryki Środkowej, a konkretnie z południowych wyżyn Ugandy i Demokratycznej Republiki Konga. Uprawiana jest również w Indonezji, Ameryce Środkowej, Ameryce Południowej i Indiach.
Robusta została po raz pierwszy wprowadzona na Jawę w 1869 roku jako uprawa komercyjna przez Java Coffee Company pana J. Heringmana, ale nie stała się powszechnie uprawiana aż do czasu po II wojnie światowej, kiedy to została przyjęta jako uprawa gotówkowa przez indonezyjskich rolników ze względu na wyższą wydajność z hektara niż w przypadku ziaren kawy Arabica.
Arabika i Robusta pochodzą z tego samego gatunku drzewa (Coffea arabica), ale mają różne właściwości: Drzewa Arabiki dają tylko jeden plon rocznie, podczas gdy drzewa Robusty dają dwa plony rocznie.
Ziarna Robusty mają silny smak i aromat, który wiele osób lubi, ponieważ nie jest tak gorzki jak ziarna Arabiki.
Ziarna Robusty są tańsze niż ziarna Arabiki, ponieważ rosną szybciej i przy mniejszym wysiłku niż ziarna Arabiki. Jednak jeśli chcesz zrobić dobrą kawę, użyj ziaren Arabiki, ponieważ dają one lepszy smak kawy.
Podsumowanie
Teraz już więcej wiesz na temat ulubionego napoju, jakim jest kawa. Pochodzenie kawy wywodzi się z Afryki, ale na szczęście została ona rozprzestrzeniona i popularna na całym świecie. Mamy nadzieję, że podobała się Wam ta krótka podróż przez historię kawy i zwięzłe omówienie jej pochodzenia. Jesteśmy pewni, że dzięki niej rozpoczniecie swoje własne kawowe podróże, poznając ją jeszcze lepiej