Przepis na kawę mrożoną w blenderze
Dodano: 24 lut 2023
Sprawdź:
- JAK ZROBIĆ KAWĘ MROŻONĄ – DOMOWE PRZEPISY
- KAWA AMERICANO – CO TO, JAKA TO KAWA, PROPORCJE I PRZEPIS
- GRUBOŚĆ MIELENIA KAWY – WPŁYW NA SMAK I MOC. USTAWIENIE GRUBOŚCI MIELENIA I INNE PORADY
- SPOSÓB NA AROMATYCZNĄ, PRAWDZIWIE WŁOSKĄ KAWĘ W DOMOWYM ZACISZU
Przepis na kawę mrożoną w blenderze – klasyczna kawa z brązowym cukrem
Kawa mrożona z blendera to wyśmienity napój o kremowej konsystencji, który świetnie sprawdza się w trakcie upalnych i słonecznych dni. Połączenie wyrazistego kawowego smaku i aromatu jakościowych ziaren z odpowiednią ilością schłodzonego mleka oraz kostek lodu stanowi świetną alternatywę dla klasycznego espresso, flat white czy delikatnego w smaku cappuccino. Jak wykonać profesjonalne frappe, które będzie smakowało jak z najlepszej kawiarni w mieście? To bardzo proste, do przygotowania mrożonej kawy w klasycznym wydaniu wystarczy nam:
-
około 250 ml zaparzonej mocnej kawy,
-
około 100 ml zimnego mleka bez laktozy albo roślinnego: migdałowego, sojowego, kokosowego, owsianego czy ryżowego, wszystko zależy od twoich indywidualnych gust,
-
około 6 średniej wielkości kostek lodu,
-
gałka lodów waniliowych lub śmietankowych,
-
kilka łyżeczek cukru brązowego do smaku.
Przygotowanie napoju należy rozpocząć od zaparzenia odpowiedniej ilości kawy, którą następnie najlepiej jest wystudzić, umieszczając w garnku z zimną wodą. Kolejnym krokiem będzie umiejscowienie kawy oraz wszystkich pozostałych składników w blenderze i zmiksowanie ich przez kilka sekund. Gotowy napój najlepiej jest serwować w odpowiednio wysokich szklankach, pozwalających na wytworzenie się aksamitnej pianki, a całość można dodatkowo posypać z wierzchu ulubionymi przyprawami.
Przepis na kawę mrożoną z blendera – kawa o smaku amaretto z bitą śmietaną
Poszukujesz nieco bardziej oryginalnych rozwiązań, z których będziesz mógł skorzystać we własnej kuchni? Przepis na doskonałą kawę ze słodkim syropem świetnie sprawdzi się przy okazji imprezy, spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół. Kawa z lekką bitą śmietaną zapewni prawdziwą rozkosz twoim kubkom smakowym i szybko stanie się jednym z twoich ulubionych zimnych napojów. Przyrządzając 2 porcje kawy, należy wcześniej przygotować:
-
2 filiżanki espresso (z ekspresu lub zaparzone własnoręcznie),
-
1 szklankę kostek lodu,
-
pół szklanki mleka (najlepiej sprawdzi się w tym przypadku kokosowe)
-
2 łyżki syropu amaretto.
Do dekoracji:
-
bitą śmietanę (najlepiej ubić ją własnoręcznie, jednak możemy posiłkować się także gotowymi tubkami z syfonem),
-
starte wiórki czekoladowe.
Wykonanie przepisu przy użyciu blendera jest dziecinnie proste, wystarczy umieścić wszystkie wyżej wymienione składniki w szklanym kielichu i zmiksować je, aż do uzyskania zadowalającej konsystencji. Mrożoną kawę przelaną do szklanek należy serwować z dodatkiem bitej śmietany posypanej czekoladowymi wiórkami albo innymi przyprawami, na jakie mamy ochotę.
Kawa mrożona – przepis bez blendera
Przygotowanie doskonałej kawy mrożonej bez użycia blendera również jest możliwe i nie zajmie nam dużej ilości czasu. Zamiast elektronicznego sprzętu możemy wykorzystać profesjonalny shaker lub chociażby szklany słoiczek ze szczelnym zamykaniem. We wnętrzu pojemnego słoika należy umieścić poszczególne składniki (zgodnie z przepisami powyżej), dokładnie zakręcić, a następnie potrząsać aż do wymieszania się ze sobą wszystkich produktów. Przygotowana w ten sposób mrożona kawa nie ustępuje w smaku napojom wykonanym przy pomocy blendera. Można z powodzeniem serwować ją z ulubionymi dodatkami takimi jak:
-
słodki syrop karmelowy, waniliowy, malinowy lub każdy inny, na który mamy ochotę,
-
cynamon, kardamon lub kakao,
-
mleko waniliowe w tubce,
-
czy wiórki kokosowe.
Wyśmienita kawa mrożona zapewni nam letnie orzeźwienie oraz zastąpi wysokokaloryczny deser, zapewniając nam chwile błogiej rozkoszy.