Kawa americano – co to, jaka to kawa, proporcje i przepis
Dodano: 03 lis 2022
Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypitej kawy. Dla jednych jest to rutyna dnia codziennego, a dla innych kawa to coś więcej niż tylko kofeina. Spośród dostępnych kilkunastu różnych rodzajów kaw oraz sposobów jej parzenia, warto skupić się na niedocenianej kawie jaką jest americano. Czym jest i w jaki sposób można ją przyrządzić? Zapraszamy do lektury.
Spis treści:
- Kawa americano co to?
- Czym jest americano z mlekiem?
- Kawa americano przepis na jej wykonanie
- Americano – jaka to kawa?
- Jak zrobić kawę americano, aby była dobra w smaku?
- Kawa americano proporcje do jej wykonania
- Czym się różni kawa czarna od americano?
Kawa americano co to?
Prawdopodobnie ten sposób parzenia kawy wywodzi się z Włoch, gdzie podczas II Wojny Światowej amerykańscy żołnierze upominali się o dolewkę wrzątku do kawy, aby ta bardziej przypominała ich domowy napój. Do tej pory americano jest serwowane w kawiarniach na całym świecie a w smaku przypomina kawę filtrowaną, która jest słabsza od tradycyjnego espresso za sprawą rozcieńczenia porcji. Dla osób, które nie lubią zbyt intensywnego smaku kawy ziarnistej, polecana do picia jest właśnie americano, ze względu na niezbyt mocny i mniej wyrazisty smak.
Czym jest americano z mlekiem?
Wiele osób zamawiając kawę w kawiarni ma możliwość zamówienia wariantu americano z mlekiem. Ta propozycja kawy to idealny wybór, jeżeli mleko ma stanowić tylko otoczkę dla naszej kawy. Parzenie wygląda tak samo jak w przypadku klasycznego włoskiego Espresso, jednak tutaj dodawana jest większa ilość wody z odrobiną mleka. Otrzymana kawa ma bardzo łagodny smak i polecana jest dla osób, które lubią delektować się lekkim aromatem.
Kawa americano przepis na jej wykonanie
Kawę americano można zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym, w zaparzaczu tradycyjnym lub po prostu za pomocą wrzątku. Jednak najlepszy głęboki smak kawy uzyskamy za pomocą ekspresu. Najważniejszą kwestią jest odpowiednia ilość kawy w stosunku do gorącej wody. Nie ma idealnego przepisu na kawę amerciano, natomiast my podpowiadamy w jaki sposób można ją wykonać, aby była smaczna. Na początku przygotujmy pojedyncze lub podwójne espresso w zależności od tego jak intensywną kawę lubimy i gorącą wodę. Ważne, aby espresso nie było zbyt długo parzone, ponieważ wtedy uzyskamy gorzki napar, który może wytwarzać szkodliwe substancje takie jak alkaloidy. Następnie należy wlać do ¾ objętości dużej filiżanki gorącej wody i zalać wcześniej przygotowaną kawę. Taki sposób przyrządzenia americano jest uznawany przez baristów za poprawny, dlatego ważne jest, aby stosować się do wyżej wymienionych wskazówek. Osoby, które słodzą kawę mogą dodać cukier bądź syrop smakowy oraz mleko. Americano najlepiej smakuje w dużym kubku lub filiżance, ze względu na większą pojemność kawy.
Americano – jaka to kawa?
Americano to prawdziwa czarna kawa, która powstaje zawsze z połączenia wody i espresso. Co do zasad parzenia kawy americano istnieje kilka teorii, jednak Ilość wody jaka została dolana do espresso może wahać się od 25 do nawet 400 ml w zależności od potrzeb klientów. Sposób zmieszania espresso z wodą pozwala na stworzenie kawy, która jest niewątpliwie łagodniejsza w smaku, ale pobudza tak samo jak mocne espresso. Mimo to, americano nigdy nie należało do ulubionego rodzaju kawy, szczególnie w gronie koneserów prawdziwego parzenia. Kawa przygotowana w taki sposób nie posiada charakterystycznego i mocnego aromatu co espresso i dzięki temu została uznana za ubogi napój wśród włoskich specjałów kawowych.
Jak zrobić kawę americano, aby była dobra w smaku?
Aby przyrządzić smaczną kawę americano warto do jej przygotowania użyć dużej filiżanki lub kubka o pojemności 250 ml. Na początku należy przygotować espresso. Następnie do filiżanki bądź kubka wlewamy gorącą wodę do której dolewamy gotowe espresso pojedyncze lub podwójne w zależności od naszych preferencji. Jeżeli lubimy słodką kawę możemy ją osłodzić cukrem, miodem lub syropem smakowym, a na koniec opcjonalnie do americano można dodać również mleko.
Kawa americano proporcje do jej wykonania
Najczęstszym błędem podczas przygotowywania kawy americano jest zbyt duża ilość wody w stosunku do kawy. Aby temu zapobiec warto poznać odpowiednie proporcje do przyrządzenia americano. Wielu baristów podczas uzupełniania espresso używa wody prosto z bojlera ekspresu co nie jest najlepszym rozwiązaniem. Woda w ekspresie jest wysoko zmineralizowana, co może niekorzystnie wpływać na smak kawy. Do wykonania americano najlepiej wykorzystać czystą wodę o niskiej mineralizacji. Tak jak wspomnieliśmy powyżej dolewanie wody “na oko” sprawi, że kawa będzie niesmaczna. Aby uzyskać odpowiednią intensywność i moc naparu, należy precyzyjnie odmierzyć porcję wody, która przy podwójnym espresso wynosi ok. 150g. Nie wiele osób o tym wie, ale niezwykle istotne podczas przygotowywania americano jest pozbycie się brudnego posmaku kawy, który powstaje z dużej ilości pyłu kawowego. Aby tego uniknąć najlepiej jest przelać espresso przez filtr papierowy, którego przed podaniem należy zalać gorącą wodą.
Czym się różni kawa czarna od americano?
Klasyczna mała czarna często jest mylona z kawą espresso i americano. Zamawiając kawę w kawiarni warto zwrócić uwagę na rodzaje dostępnych kaw. Tradycyjna kawa czarna może być parzona na wiele sposobów, natomiast jest to napój, który przygotowuje się z palonych ziaren kawowca. Co więcej czarna kawa podawana jest bez żadnych dodatków mlecznych typu: śmietanka, mleko skondensowane, roślinne i tradycyjne. W przypadku, kiedy zamawiamy kawę americano możemy poprosić o jej przygotowanie w dwóch wariantach, z większą ilością wrzątku lub z dodatkiem mleka. Dodatkowo americano przygotowane jest z mieszanki kawy Arabiki i Robusty, co zdecydowanie różni się od klasycznej czarnej kawy.