Artykuł - Sposób na aromatyczną, prawdziwie włoską kawę w domowym zaciszu.

Wstecz

Sposób na aromatyczną, prawdziwie włoską kawę w domowym zaciszu.

 

Z pewnością wielu miłośników kawy szuka sposobu na to, aby móc przygotować prawdziwie esencjonalny napar bez konieczności wychodzenia z domu. Taką możliwość daje dam stworzona w latach 30 ubiegłego wieku kawiarka. Pierwsze modele pojawiły się we Włoszech i to właśnie tam dały się poznać jako alternatywa dla kawy z kawiarni. Te ciśnieniowe czajniczki pozwalają na samodzielne przygotowanie naparu w kilku prostych krokach. Jak więc sprawić, żeby otrzymana w takiej formie kawa była pełna aromatu i smakiem nie odbiega od tych przygotowanych przez profesjonalistów? Dzięki poniższemu artykułowi dowiesz się jak prawidłowo zaparzyć kawę w kawiarce, co jest najbardziej istotne a także uchronisz się przed najczęściej popełnianymi błędami.

Kawa, woda i to wszystko?

Przed zaparzeniem kawy warto jest się upewnić, że posiadamy odpowiedni do tego sprzęt. Wybór kawiarki może wydawać się niezbyt skomplikowany ale trzeba pamiętać o jednej kwestii. Podstawowy materiał, z którego jest wykonana to aluminium lub stal. To w połączeniu z wysoką temperaturą może być niebezpieczne dla naszego organizmu. Warto więc postawić na urządzenie nieco droższe a w zamian otrzymamy prawdziwie esencjonalny napar, godny prawdziwego Włocha. Gdy upewnimy się co do jakości naszej kawiarki, możemy przejść do kolejnego kroku, czyli jak zaparzyć kawę w kawiarce.

Parzenie kawy w kawiarce.

Jak wiadomo, do przygotowania kawy potrzebujemy wodę. Są różne szkoły i tak jedni podgrzewają ją przed zaparzeniem kawy, z kolei drudzy to pomijają. Wyższa temperatura wody na starcie pozwoli skrócić sam proces parzenia kawy. Wodę wlewamy do dolnego zbiorniczka w taki sposób, aby sięgała dolnej krawędzi zaworu bezpieczeństwa, który ma za zadanie regulować ciśnienie wytwarzające się wewnątrz kawiarki. Kolejnym krokiem, aby zaparzyć dobrą kawę w kawiarce jest odmierzenie odpowiedniej ilości kawy. Ziarna kawy mielimy na drobno, swoją konsystencją powinny przypominać drobny cukier. Tak zmieloną kawę wsypujemy do sitka kawiarki, następnie wyrównujemy i usuwamy jej nadmiar z brzegów. Teraz pozostaje jedynie skręcić kawiarkę i postawić ją na ogniu. Dobrze, aby wieczko pozostawało otwarte, dzięki czemu będziemy mogli swobodnie kontrolować proces parzenia. Po krótkim czasie, do dzbanka powinien zacząć przelewać się napar. Gdy usłyszymy charakterystyczne bulgotanie, zdejmujemy naszą kawiarkę z ognia i przelewamy kawę do filiżanek. Po skończonym procesie należy dokładnie umyć każdą z części, aby zapobiec gromadzeniu się osadu.

Jak zaparzyć dobrą kawę w kawiarce? Podstawowe błędy, których lepiej unikać.

Parzenie kawy w kawiarce może być szybkim i przyjemnym sposobem na otrzymanie pysznej i aromatycznej kawy. Niestety wystarczy chwila nieuwagi a cała nasza praca pójdzie na marne. Aby temu zapobiec, stosuj się do tych kilku rad:

  • kawa nie powinna być zmielona zbyt drobno. Może to doprowadzić do zatkania się sitka i zablokowania ekstrakcji. Kawa podczas parzenia powinna się delikatnie sączyć a nie gwałtownie wylewać,

  • podczas wsypywania kawy do sitka nie należy jej zbytnio uciskać. W przypadku użycia zbyt dużej siły, woda może mieć problem ze swobodnym przepłynięciem a nasza kawa może stracić swoje walory smakowe.

  • kawiarka nie powinna być trzymana zbyt długo na ogniu. Nie powinno dopuścić się do przelania się wody. Skutkuje to tym, że nasza kawa stanie się gorzka.

Otrzymanie kawy, która w smaku nie jest gorsza od tej z kawiarni może być bardzo kuszącą propozycją. Należy jednak pamiętać, że nawet najlepsza kawiarka nie sprosta zadaniu, jeśli nie będziemy zwracać uwagi na jakość ziaren czy sam proces parzenia kawy. Pamiętajcie, że aby uzyskać prawdziwie esencjonalny napar potrzebne jest skupienie i precyzja.

facebook logo